Voor de 28ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd vroegen we studenten om een goed vormgegeven product te ontwerpen waarmee reizen en het onderweg zijn makkelijker en mooier wordt. Ruim 200 studenten hebben hun best gedaan een product te ontwerpen.

De inzendingen werden door een deskundige jury beoordeeld. Martin Koster van de TU Delft won met zijn ontwerp Fietspeertjes de eerste prijs. Maartje Eggink kreeg voor haar ontwerp Festi-vival meer dan 800 stemmen en won daarmee de publieksprijs.

In het juryrapport lees je meer over de jurering, de winnaars en de eervolle vermeldingen.

 • Fietspeertjes

  Eerste prijs vakjury Fietspeertjes

  Martin Koster
  TU Delft

  De fietspeertjes zijn fietslampjes in de vorm van een ouderwetse gloeilamp. De lamphouders die op de fiets gemonteerd worden, zijn onderdeel van de stroomkring. Dit zorgt ervoor dat de lampjes automatisch gaan branden als je ze op de fiets draait. De lamphouders aan je sleutelbos geleiden niet, waardoor de lampjes dus nooit ongemerkt en onbedoeld blijven branden. De vorm van de gloeilamp is ideaal voor fietsverlichting. Doordat de lamp bolvormig is ben je van alle kanten zichtbaar.

 • Kettingslot

  Tweede prijs vakjury Kettingslot

  Pim Smeets
  Willem de Kooning Academie

  We fietsen heel wat kilometers, dat maakt Nederland ons fietsland. We leggen met name korte afstanden af; naar school, het werk, naar vrienden of voor de boodschappen. Iedere keer zetten we de fiets op slot en verzekeren we deze aan een paaltje. Maar het telkens opbergen van het slot brengt nog altijd irritaties met zich mee. Dit ontwerp is iconisch, grappig en zet bovendien HEMA in de spotlight.

 • Vergeet mij nietjes

  Derde prijs vakjury Vergeet mij nietjes

  Elise de Boer
  TU Delft

  Helaas is een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen het kwijtraken van de lievelingsknuffel door hem per ongeluk ergens te laten liggen. Het kind kan hier vaak dagen overstuur door zijn. Op het label schrijft de eigenaar zijn of haar telefoonnummer. Op deze manier zal bij verlies van het product de eigenaar gebeld worden wanneer het product wordt gevonden. Zo zal de kans verkleinen, dat de eigenaar het product voor altijd kwijtraakt.

 • Festi-vival

  Publieksprijs én eervolle vermelding Festi-vival

  Maartje Eggink
  Willem de Kooning Academie

  Alleen in Nederland hebben vorig jaar 21,5 miljoen mensen een festival bezocht. Geweldig, maar festivals hebben ook ongemakken. Vooral het weer is onvoorspelbaar, wanneer het regent valt de feestsfeer in duigen. De Festi­vival is een tas gecombineerd met design; een gemakkelijk klein waterdicht tasje, waar toch veel spullen inpassen. Onderaan de tas is een poncho ingebouwd, die de hele tas bedekt wanneer de gebruiker hem draagt.

 • Foxlock

  Eervolle vermelding Foxlock

  Max Hamacher
  Fontys Hogescholen Venlo

  In deze tijd van airbnb­kamers en couchsurfing is dit een product dat aanspreekt. Je zit in andermans huis, maar hebt wel behoefte aan privacy. De Foxlock biedt uitkomst: een metalen plaatje dat als extra beveiliging dient. Door de ‘vossenstaart’ aan de achterkant af te breken en de Foxlock in het slot te steken, kun je de deur makkelijk afsluiten en kan er niemand meer naar binnen.

 • De logeertas

  Eervolle vermelding De logeertas

  Anke Sesink
  Universiteit Twente

  De logeertas heeft een stoere maar toch kinderlijke uitstraling. De tas bevat vakken met daarop iconen die de inhoud van het vak aangeven. De kinderen kunnen door het herkennen van de iconen hun eigen tas inpakken, dit geeft ze een beetje verantwoordelijkheid. Handig voor alle kinderen die voor het eerst uit logeren gaan.

 • Zit-je droog

  Eervolle vermelding Zit-je droog

  Maria Fraaije
  Willem de Kooning Academie

  Het Zit-­je Droog plaats je in het fietszitje. Als het gaat regenen wordt de buitenkant van het Zit­je Droog nat en houdt het de binnenkant droog. De natte buitenkant kan heel simpel wegklappen en vervolgens zet je je kind op de droge binnenkant en klap je de buitenkant weer terug. Het Zit-­je Droog is nu een poncho geworden.

Voor de 27ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd vroegen we studenten dat ene goed vormgegeven product te ontwerpen waarmee koken en tafelen makkelijker en mooier wordt gemaakt. Ruim 370 studenten hebben hun best gedaan een product te ontwerpen dat dé bijzonder vormgegeven oplossing is voor een probleem waar je tijdens het eten of koken tegenaan loopt.

De inzendingen werden door een deskundige jury beoordeeld. Karlien Berghman van de TU Delft won met haar ontwerp De Bak kom de eerste prijs. Een ijzersterk idee en een product van bijzondere eenvoud dat het dagelijks leven van HEMA klanten makkelijker maakt.

In het juryrapport lees je meer over de jurering, de winnaars en eervolle vermeldingen.

 • De Bak kom

  eerste prijs vakjury De Bak kom

  Karlien Berghman
  TU Delft

  De Bak kom is een siliconen mengvorm en een bakvorm ineen. Het ontwerp voldoet perfect aan de wens voor een eenvoudig product dat het leven makkelijker maakt: nooit meer beslag vanuit een zware mengvorm overgieten in een bakvorm. Je kunt je ingrediënten mixen in De Bak kom. Daarna vouw je de rand om en kan de cake meteen de oven in. Zo kun je sneller en efficiënter bakken.

 • De Klikspaan

  tweede prijs vakjury De Klikspaan

  Liza Boon
  Universiteit Twente

  De Klikspaan biedt een oplossing voor een probleem waar iedereen tijdens het koken mee zit: waar laat ik mijn spatel? De Klikspaan is een koekenpan met een handvat waarin je een spatel vast kunt klikken. De spatel zit stevig vast, zodat hij niet naar voren kantelt. Je kunt de spatel heel makkelijk weer uit het handvat pakken om verder te gaan met koken. Een sympathiek en gebruiksvriendelijk product.

 • Pret Servet

  derde prijs vakjury Pret Servet

  Evelien Habing
  TU Delft

  De Pret Servet maakt van elk kind een origami artiest. In een handomdraai vouwt hij een hond, vogel, kat of konijn. De servetten met vouwlijnen zijn vrolijk gekleurd en zien er al in de verpakking aantrekkelijk en opvallend uit. De ontwerper stelt voor tien dezelfde servetten in een verpakking te stoppen, omdat kinderen vaak de voorkeur hebben voor een bepaald dier. Zo blijft er niet steeds een dier over en kan de klant kiezen voor meerdere pakjes met lievelingsdieren.

 • Hellingbord 5%

  eervolle vermelding vakjury Hellingbord 5%

  Ymke Koopman
  Design Academy Eindhoven

  Het Hellingbord maakt soep eten makkelijker voor kinderen én volwassenen. Het bord heeft een hoek van vijf procent, waardoor het tijdens het eten niet meer nodig is je bord te kantelen. De nadruk ligt op ontspannen eten en niet meer op de handelingen die nodig zijn om de soep zonder geknoei naar je mond te krijgen.

 • Koekhapslinger

  eervolle vermelding vakjury Koekhapslinger

  Whitley de Vries
  Hogeschool van Amsterdam

  De kant-en-klare Koekhapslinger bestaat uit een zes meter lange slinger met twaalf vrolijk bedrukte peperkoeken. De dessins kunnen aangepast worden aan feestelijke thema’s zoals Koningsdag en verjaardag. Nooit meer stukken peperkoek aan een touw bevestigen: je kunt gewoon de slinger ophangen en je hebt een leuke activiteit voor elk kinderfeestje.

 • De HEma, pa, broer, zus-servet

  eervolle vermelding vakjury De HEma, pa, broer, zus-servet

  Louise Rietvink
  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

  Op de HEma, pa, broer, zus-servet zie je een eenvoudig grafisch kleurenpatroon dat ook als vouwlijn gebruikt kan worden. Door het opvolgen van de instructies op het label kom je uit op een herkenbare vorm zoals bijvoorbeeld het hoedje van papier. Ook eigen interpretatie in gebruik kan mooie vormen opleveren, waardoor De HEma, pa, broer, zus-servet leuk is voor jong en oud. Een ontwerp met een knipoog dat kan leiden tot een gezellig familiediner.

 • TomCrunch

  eervolle vermelding vakjury TomCrunch

  Joep Brouwer
  Hogeschool van Amsterdam

  Joep heeft voor de HEMA ontwerpwedstrijd de oer-Hollandse publiekslieveling van HEMA, de tompouce, onder handen genomen. De ontwerper heeft de toplaag gecruncht, waardoor je makkelijker met je vork een hapje kunt ‘afbreken’. De TomCrunch behoudt zijn originele kleur en vorm ondanks dat het bladerdeeg aan de bovenkant wordt vervangen door een ‘crunchy’ toplaag

 • Neem-mee'tje

  eervolle vermelding vakjury Neem-mee'tje

  Floor Hopman
  Design Academy Eindhoven

  Een foodiebag, zo omschrijft de ontwerper het Neem-mee’tje. Dat klinkt niet alleen veel charmanter dan de bekende doggybag, het ziet er ook nog eens mooi uit. Het Neem-mee’tje sluit met een kleurige sticker die tegelijk een hengsel is én waarop je een berichtje kunt schrijven voor degene die eten mee naar huis krijgt. De ontwerper is wars van het weggooien van voedsel en komt met een slimme, aantrekkelijke oplossing.

Voor de 26ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd vroegen we studenten dat ene goed vormgegeven product te ontwerpen waarmee je het voor iedereen leuker en makkelijker maakt het dagelijks leven beter te organiseren. Van opbergen in huis en het eenvoudig plannen van je dagelijkse bezigheden tot het makkelijker organiseren van bijvoorbeeld je studie, een feestje of een verre reis. Zodat je meer tijd overhoudt voor de leuke dingen in het leven.

1PRF1361_website

De inzendingen werden door een deskundige jury beoordeeld. Tessa Eising van de Universiteit Twente won met haar ontwerp HEMA Zones de eerste prijs. Bijzondere eenvoud in een mooi uitgevoerd ontwerp dat het dagelijks leven van HEMA klanten overzichtelijker maakt.

Op de foto (vlnr): juryvoorzitter Tirza Brems, directeur marketing Anne-Gien Haan, winnares Tessa Eising en presentator Rick de Leeuw.

In het juryrapport lees je meer over de jurering, de winnaars en eervolle vermeldingen.

 • De nieuwe HEMA etui

  eervolle vermelding vakjury De nieuwe HEMA etui

  Tim Frima
  de Haagse Hogeschool

  'Ik kwam op dit idee door goed om mij heen te kijken naar spullen voor dagelijks gebruik waarvan het ontwerp handiger zou kunnen'. Aan de buitenkant is het een 'gewone' etui. Rits je 'm open, dan blijkt hij met tussenschotjes verdeeld in drie vakken. Doordat de rits ook aan de zijkanten doorloopt, valt de etui als het ware open. De verschillende vakken maken de inhoud van je etui lekker overzichtelijk.

 • Multosticker

  eervolle vermelding vakjury Multosticker

  Lisette Schuddeboom
  Universiteit Twente

  'Bij een vergadering, presentatie of les krijg je vaak printjes uitgedeeld die je los in je multomap stopt. De Multosticker lost dit probleem op.' De Multosticker is een kleurig bedrukte plakstrip met 23 gaatjes die je aan de lange zijde van een A4'tje kunt plakken. Geen losse velletjes meer in je tas of tussen notitieblokken, je bergt ze gewoon meteen op in je multomap.

 • Blijzetkruk

  eervolle vermelding vakjury Blijzetkruk

  Simone Post
  Design Academy Eindhoven

  'Een goedkope, simpele zitplaats met een feestelijk tintje, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Licht, makkelijk mee te nemen en het neemt weinig ruimte in'. De vrolijk bedrukt Blijzetkruk is opgevouwen plat en in een handomdraai om te toveren tot een gezellig, stevig krukje. Ideaal voor verjaardagen of kinderfeestjes, maar ook handig mee te nemen als zitplaats bij buitenactiviteiten.

 • Gofles

  derde prijs vakjury Gofles

  Zsolt Hayde
  TU Delft

  'Dit reisflesje kun je op twee plekken opendraaien; de grote opening in het midden dient voor het reinigen of navullen, de kleine opening is voor het gebruik van de vloeistof.' Als je alleen handbagage meeneemt in het vliegtuig, dan is een potje dagcreme bijvoorbeeld al te groot om mee te mogen nemen. De Gofles van maximaal 100 ml biedt uitkomst; geen geknoei met klodders creme die je door de smalle opening van een reisflesje moet proberen te krijgen - of na je tripje er weer uit moet zien te halen. Dit flesje schroef je in het midden open om 'm te vullen of schoon te maken.

 • HEMA Zones

  eerste prijs vakjury HEMA Zones

  Tessa Eising
  Universiteit Twente

  ‘Het is een tijdrovende klus om losse producten in een (koel)kast te voorzien van een label. Met HEMA Zones wordt het ordenen van je huis leuker en makkelijker’, aldus Tessa Eising. De winnares van de HEMA ontwerpwedstrijd 2013. Tessa studeert aan de Universiteit Twente. Zij bedacht kartonnen vellen waarmee je losse producten eenvoudig kunt labellen. Zo houden bewoners van bv een studentenhuis hun spullen in een gedeelde kast makkelijk uit elkaar.

 • Bijdehandje

  tweede prijs vakjury Bijdehandje

  Elsje Meijler
  Design Academy Eindhoven

  'Met het Bijdehandje bevestig je je sleutels aan het hengsel van je tas, de broekriem van je kind of thuis aan een haakje zodat je ook daar je sleutel altijd kunt vinden.'  De jury is het er al snel over eens dat dit een echt HEMA artikel kan worden. Het ingezonden model is mooi en zorgvuldig afgewerkt. Het 'slimmigheidje' is de inkeping in het soepele leder, waardoor je de sleutelhanger overaal omheen kunt 'lussen'.

 • Waterspin

  winnaar publieksprijs Waterspin

  Kim Monster
  TU Delft

  Een zonnig spinnetje dat je kamerplanten heel geleidelijk water geeft uit een plastic fles. Simpel, grappig en duurzaam. Als je een fles water op zijn kop in een plantenbak zet, heeft de droger wordende aarde rondom de plantenwortels een zuigende werking. Door de pootjes van de spin druppelt het water dan de aarde in.

Voor de 25ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd vroegen we studenten de nieuwe HEMA held te ontwerpen. Of het nu voor ons hardwaren, mode of food assortiment is; een tijdloos product dat straks niet meer weg te denken is uit onze winkels. Bijzonder door zijn eenvoud, onderscheidend door zijn vormgeving en populair bij onze klanten. Een goed voorbeeld is fluitketel Le Lapin.

winnaars vakjury

De jury discussieerde lang over de toekenning van de prijzen en eervolle vermeldingen. Hét winnende ontwerp zat er dit jaar helaas niet bij, concludeerde de jury. Wel hebben we een tweedeprijswinnaar en twee gedeelde derdeprijswinnaars en vier eervolle vermeldingen.

deelnemers 2012 deelnemers op rijjuryrapport 2012 download rapport
 • smul

  tweede prijs vakjury smul

  Tessa Souhoka
  TU Delft

  Smul is multifunctioneel als inklapbaar mandje of plateau. Op elkaar gestapeld kun je ze ook als étagère gebruiken. Ze nemen weinig ruimte in het keukenkastje in. Het vrolijke ontwerp valt vooral op door de details. De manier waarop de pootjes bij het opvouwen in elkaar grijpen, is knap gevonden. Dit technische hoogstandje krijgt in elk model een andere uitvoering, wat de uitwerking uitzonderlijk goed maakt. Smul past echt bij HEMA. Het is fris en optimistisch en maakt het leven van klanten leuker en makkelijker. Kant- tekening is dat Smul door zijn retro-uitstraling minder tijdloos is. Daarom krijgt het beste ontwerp van dit jaar een tweede prijs.

 • decolleté portemonnee

  winnaar publieksprijs 2012 decolleté portemonnee

  Hiske Elferink
  TU Delft

  De naam Decolleté portemonnee zegt precies wat het is: een portemonnee die je in je beha stopt. Hiske had de volgende uitgangspunten: simpel, spatwaterdicht en wasbaar, blijft op z’n plek zitten en er past ongeveer vijf euro aan kleingeld, wat papiergeld en een pas is. En dat is gelukt! De portemonnee kan op elk gewenst moment worden gebruikt. Als je uitgaat of gewoon overdag, om te zorgen dat je altijd iets van geld bij je hebt.

  bestel
 • boterhammatje

  gedeelde derde prijs vakjury boterhammatje

  Joseph Serrarens
  TU Delft

  Het Boterhammatje maakt van je zelfgemaakte lunch een cadeautje. Verpakt in het waterafstotende papier blijft je boterham lekker vers en na het eten kun je het papier met een gerust hart bij het oud papier gooien. Het idee werd geboren tijdens een gesprek over de huidige economische crisis. Joseph kwam op het idee om geld te besparen door je eigen lunch mee te nemen. Het idee past volgens de jury prima in de trend dat eten vers en lekker moet zijn. Neem een vel papier uit de zak; leg het op het aanrecht; beleg je brood en vouw het papier eromheen. Met de aangehechte touwtjes maak je er een mooi pakketje van.

 • oorwurm

  gedeelde derde prijs vakjury oorwurm

  Niké Jenny Bruinsma
  TU Delft

  Oorwurm is een handig tasje voor het snoer van je oordopjes. Niet alleen beschermt het de dopjes tegen beschadiging, door de constructie raakt het snoer niet in de knoop. Daarmee lost deze inzending een heel herkenbaar probleem op. Het idee is simpel, maar goed uitgewerkt. Pas bij nadere bestudering zie je dat het een nieuw ontwerp is, dat gebruik maakt van een ingenieus systeem. ‘Uit de omschrijving blijkt dat de ontwerper er een hele studie van heeft gemaakt’, aldus jurylid Wouter Wouters.

 • ketel binkie

  eervolle vermelding ketel binkie

  Tim Braams
  TU Delft

  Ketel binkie combineert het nostalgische beeld van een ketel boven een vuurtje met de functionaliteit van een moderne waterkoker.‘Met zijn uitgesproken vorm maakt het een statement dat design functionele voorwerpen bijzonder kan maken’, aldus jurylid Hans Ubbink. Vooral daarom valt Ketel binkie in de smaak bij de jury. Het ontwerp is prachtig. De lijnen zijn strak, de details goed uitgewerkt. Deze inzending maakt bijzonder design betaalbaar voor een breed publiek en dat past bij HEMA. ‘Deze waterkoker is zo mooi, dat je hem altijd op je aanrecht wil laten staan’ aldus jurylid Nikolaï Carels."

 • Jip en Janneke schaduwboek

  eervolle vermelding Jip en Janneke schaduwboek

  Cheyenne Schuit
  TU Delft

  Voorlezen voor het slapengaan wordt een echt avontuur met het Jip en Janneke schaduwboek. Je kunt alle figuren uit het boek drukken en het verhaal naspelen met grote schaduwfiguren op de muur of het plafond. Iedereen kan zo een rol spelen in het verhaal. Volwassenen én kinderen. Dat geeft een dagelijks terugkerend ritueel een nieuwe dimensie. De jury is onverdeeld enthousiast over het concept en de uitwerking: het ideale cadeau voor peuters, kleuters en hun ouders."

 • onafscheidelijk soksetje

  eervolle vermelding onafscheidelijk soksetje

  Isabel Berentzen
  TU Delft

  Elk detail klopte in de uitwerking van HEMA’s onafscheidelijk soksetje. Het prototype zag er keurig uit, de verpakking was mooi en er was zelfs een tv-commercial gemaakt. ‘Deze inzending heeft daarom wel een streepje voor op de anderen’, aldus juryvoorzitter Kirsten Roldaan. Het soksetje is een paar sokken met ingestikte gleufjes aan de bovenkant. Voor het wassen schuif je de sokken in elkaar. Zo blijven ze bij elkaar en raak je nooit meer een sok kwijt.

 • plots

  eervolle vermelding plots

  Inge Boon
  TU Delft

  Iedereen in de jury werd meteen blij van Plots. Met de opvouwbare stolp van papier maak je van een traktatie tijdens een kinderfeestje in een handomdraai een vrolijke verrassing. Maar je kunt hem ook gebruiken voor een ontbijt op bed of op welk moment dan ook om iets bijzonders te doen met eten. ‘Hij kan met Pasen, met kerst of bij elk ander feestje. Het enige wat je hoeft aan te passen, is de print’, aldus jurylid Ineke Hans. Plots is vrolijk en ook praktisch. Buiten houdt plots vliegen weg bij eten. Om die redenen past hij goed in het assortiment van HEMA.

Voor de 25ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd vroegen we klanten de nieuwe HEMA held te ontwerpen. Of het nu voor ons hardwaren, mode of food assortiment is; een tijdloos product dat straks niet meer weg te denken is uit onze winkels. Bijzonder door zijn eenvoud, onderscheidend door zijn vormgeving en populair bij onze klanten. Een goed voorbeeld is fluitketel Le Lapin.winnaars vakjury
De kwaliteit van de inzendingen varieerde sterk; van suggesties voor mogelijke producten tot compleet uitgewerkte ontwerpen, inclusief foto’s van een prototype. Ontwerpen uit die laatste categorie hadden de meeste kans om de eerste twee strenge voorronden te overleven. Uiteindelijk werden de tachtig beste inzendingen voorgelegd aan de vakjury. De inzendingen werden door een deskundige jury beoordeeld. Naast een eerste, tweede en derde prijs, ontvingen twee ontwerpen een eervolle vermeldingen en werden nog eens drie ontwerpen genomineerd voor de publieksprijs.

deelnemers 2012 deelnemers op rijjuryrapport 2012 download rapport
 • strik strak

  eerste prijs vakjury strik strak

  Ine Reijnen
  Amsterdam

  De Strik strak is een tafelkleed van biologisch afbreekbaar plastic, dat je na het tafelen makkelijk en snel omtovert tot een vuilniszak. Alles wat je na je feestje wilt weggooien, ruim je zo eenvoudig op. De jury vindt het concept en de uitvoering sterk. Je kunt het kleed vaststrikken aan tafel, waardoor niets kan verschuiven. Strik strak motiveert om je afval na een picknick direct op te ruimen. De jury is echter wel van mening dat het een goede toevoeging zou zijn om het belang van het scheiden van afval te benadrukken. Maar buiten kijf staat dat Strik strak het leven echt leuker en makkelijker maakt, aantrekkelijk is voor een groot publiek en getuigt van bijzondere eenvoud.

 • blijheid op een stokkie

  tweede prijs vakjury blijheid op een stokkie

  Sylvia Adjete
  Amsterdam

  Iedereen in de jury werd vrolijk bij het zien van Blijheid op een stokkie. De decoratieve prikkers met een boodschap passen echt bij HEMA. ‘Het is ook helemaal van nu’, vindt juryvoorzitter Kirsten Roldaan. De prikkers spelen in op de trend van dit moment: het decoreren en personaliseren van taarten, gebakjes en cupcakes. Het mooie van dit ontwerp is dat je van een gewone taart iets heel speciaals kunt maken. Op elke prikker past een kaarsje. De jury kon het zich al helemaal voorstellen dat dit product straks in de schappen ligt bij HEMA.

 • U brood

  derde prijs vakjury U brood

  Erik Stehmann
  Utrecht

  Voor HEMA’s grootste held bedacht Erik het U brood. Zijn idee? Het ideale brood voor een rookworst. Je bakt het thuis af, voegt de rookworst toe, snijdt het brood door en het broodje halve rookworst kan worden gegeten. De jury was enthousiast over deze originele foodinzending met een knipoog. In stukjes gesneden is het ook nog eens een leuke traktatie. Jurylid Hans Ubbink: ‘Dit is echt een goed product voor de take-away van HEMA. Je koopt een halve worst en je krijgt er een half U brood bij.

 • capriolenkratje

  eervolle vermelding capriolenkratje

  Marieke Tol
  Eindhoven

  Kinderen kunnen dit houten kistje met behulp van eenvoudige toevoegingen én met hun grenzeloze fantasie omtoveren tot een tent, boot of auto. Bevestig wielen en een stuur in een van de voorgeboorde gaten en klaar is je voertuig. Door een doek over het hengsel te draperen, heb je vervolgens een tent. En dit zijn nog maar twee van de grenzeloze mogelijkheden van dit veelzijdige ontwerp.

 • pan fluit

  eervolle vermelding pan fluit

  Luuk Stultien
  Roermond

  Het idee van de Pan fluit is eenvoudig. De pandeksel begint te fluiten zodra het water in de pan kookt. Op die manier voorkom je energieverspilling. Bovendien maakt het koken veiliger, omdat je zo ook het droogkoken van pannen tegengaat. Een goede gedachte, vindt de jury. Duurzaamheid en veiligheid zijn twee belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. De Pan fluit houdt rekening met beide en verdient daarom zeker een eervolle vermelding.

Voor de 24ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd vroegen we studenten met als richting mode of productvormgeving een écht HEMA product te ontwerpen binnen het thema ‘sport en spel’. Een HEMA sportproduct, een HEMA spel of een echt HEMA artikel dat het voor iedereen leuker en makkelijker maakt een sport te beoefenen of een spel te spelen. Binnen, buiten, waar dan ook. In de sportschool, op het veld, in het park, in de trein, de auto of het vliegtuig, op vakantie of gewoon thuis, in je kamer, in de keuken, in de tuin, achter de computer of juist in de woonkamer tijdens een regenachtige dag. Voor jong en oud, voor iedereen.De inzendingen werden door een deskundige jury beoordeeld. Naast de eerste, tweede en derde prijs, kregen nog vijf ontwerpen een eervolle vermelding.

juryrapport 2011 download rapport
 • tjielp

  1e prijs tjielp

  Astrid Bontenbal
  TU Delft

 • fotosafari

  2e prijs fotosafari

  Vivian Baas
  TU Delft

 • verkeersbord basket

  3e prijs verkeersbord basket

  Owen Thijssen
  TU Delft

 • de veldmannen

  eervolle vermelding de veldmannen

  Veerle van ’t Hullenaar
  TU Delft

 • meidenscheen beschermers

  eervolle vermelding meidenscheen beschermers

  Mark Voogd
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • het grote vouwboek

  eervolle vermelding het grote vouwboek

  Imke Höhler
  TU Delft

 • kegelhoezen

  eervolle vermelding kegelhoezen

  Laura Schokker
  TU Delft

 • koekhapset

  eervolle vermelding koekhapset

  Pauline Wout
  TU Delft

Het thema voor de HEMA ontwerpwedstrijd 2010, alweer de 23e editie, was niet eenvoudig. Ontwerp een écht HEMA-artikel dat het voor mensen leuker en makkelijker maakt erop uit te gaan. Voor een reis, een dagje uit met de kinderen, of om te winkelen met een vriendin. HEMA wil het leven van mensen leuker en makkelijker maken, óók buiten de deur.De inzendingen werden door een deskundige jury beoordeeld. Naast de overtuigende nummer een, twee en drie kregen nog vier ontwerpen een eervolle vermelding. Alle winnaars en nog negen andere inzendingen werden bovendien genomineerd voor de publieksprijs.

juryrapport 2010 download rapport
 • vrachtpatser

  1e prijs 2010 vrachtpatser

  Rene Bijsterveld
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • HEMAnd

  winnaar publieksprijs 2010 HEMAnd

  Yanti Slaats
  Hogeschool van Amsterdam

 • de laatste reis

  2e prijs 2010 de laatste reis

  Toon Welling
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • sap op stap

  3e prijs 2010 sap op stap

  Annet Bruil
  TU Delft

 • verzendprent

  eervolle vermelding 2010 verzendprent

  Marit Coehoorn
  TU Delft

 • pleisters voor avonturiers

  eervolle vermelding 2010 pleisters voor avonturiers

  Mianne de Vries
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • in de pocket

  eervolle vermelding 2010 in de pocket

  Pieter Boutkan
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

Voor de opdracht van de 22e editie van de ontwerpwedstrijd hebben we studenten gevraagd bestaande gebruiksartikelen een andere toepassing te geven of in een nieuw product te verwerken. De inzendingen zijn door een deskundige jury beoordeeld. Hieronder een overzicht van de winnaars.Nieuw dit jaar was dat ook het publiek haar stem kon uitbrengen. Van 17 tot en met 31 augustus kon het grote publiek, de klanten van HEMA, uit twintig inzendingen haar favoriete ontwerp kiezen. ‘Eenvoud in de keuken’ van Marcel Bouten kwam als winnaar uit de bus.

juryrapport 2009 download rapport
 • eenvoud in de keuken

  winnaar publieksprijs eenvoud in de keuken

  Marcel Bouten
  Fontys Hogescholen Venlo

 • regenjas en zuidwester

  1e prijs mode regenjas en zuidwester

  Marloes van Geel
  Academie voor de Beeldende Kunsten Maastricht

 • mors.stop

  1e prijs hardwaren mors.stop

  Saskia Kappers
  Willem de Kooning Academie Rotterdam

 • HEMA-home

  2e prijs HEMA-home

  Michaele Tomiskova
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • met de pot op tafel

  eervolle vermelding met de pot op tafel

  Florike Martens
  Design Academy Eindhoven

 • spaarkap

  eervolle vermelding spaarkap

  André Scholtens
  Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Hasselt (België)

 • USBeestjes

  eervolle vermelding USBeestjes

  Dorien van Heijst
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • foetsie

  eervolle vermelding foetsie

  Lieke de Jong
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

De opdracht van de 21e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd was: ‘Ontwerp een mode of hardwaren product van milieuvriendelijk, duurzaam materiaal zoals bamboe, biologisch katoen of gerecycled hout, in een vernieuwende toepassing en indien mogelijk geproduceerd volgens een milieuvriendelijk proces’. Meer informatie over de winnende ontwerpen lees je in het juryrapport.

juryrapport 2008 download rapport
 • bête tête

  1e prijs bête tête

  Barbara Vos
  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag

 • cellier

  2e prijs cellier

  Gerrit Jan Veldman
  TU Delft

 • sparen voor groen

  eervolle vermelding sparen voor groen

  Thomas Overweg
  Willem de Kooning Academie Rotterdam

 • meneer en mevrouw slinger

  eervolle vermelding meneer en mevrouw slinger

  Sanne de Graaf
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • palo

  eervolle vermelding palo

  Patrick Belli
  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag

 • snelkaft

  eervolle vermelding snelkaft

  Evelyne Bok
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • elke dag weer

  1e prijs elke dag weer

  Elsien Gringhuis
  ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem

 • hoody

  eervolle vermelding hoody

  Lisette Haasnoot
  Gerrit Rietveld Academie Amsterdam

Ontwerp de nieuwe HEMA-held. Een artikel dat echt HEMA is, bijzonder door zijn eenvoud en juist daardoor opvallend. Dat was de opdracht van de twintigste HEMA ontwerpwedstrijd. Deze jubileumeditie moest natuurlijk worden gevierd. Daarom werden naast studenten ook klanten uitgenodigd hun creativiteit de vrije loop te laten.

 • tast toe!

  1e prijs tast toe!

  Annet Hennink
  TU Delft

 • qwik tapedispenser

  2e prijs qwik tapedispenser

  Derk Reilink
  Saxion Hogeschool Enschede

 • elan

  3e prijs elan

  Marlies Vermeulen
  Hogeschool West-Vlaanderen

 • bagyard

  1e prijs klanten bagyard

  Hetty Peeters
  Amsterdam

 • heldin(g)

  1e prijs heldin(g)

  Yvonne van Heeswijk
  Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 • bedelhelden

  2e prijs bedelhelden

  Roos van Soest
  Sandberg Institute Amsterdam

 • basic bag

  1e prijs klanten basic bag

  Sjanneke Broekmeulen en Ellen Wagenvoort
  Amsterdam

 • gebakjestaart

  1e prijs klanten gebakjestaart

  Maartje Prins
  Amsterdam